Diverfarming-hankeeseen kuuluva Cordoban yliopiston ryhmä tutkii Brihuega-laventelin kaupallistamista

UCO-ryhmän jäsenet, jotka työskentelevät eurooppalaisessa Diverfarming-hankkeessa, ovat matkustaneet Brihuegaan (Guadalajara, Espanja) tutustumaan laventeli- ja lavandiiniviljelyn arvoketjuun kunnassa, joka on näiden kasvien tuotannon kansallinen johtaja. 

b_450_250_16777215_00_images_PHOTO-2018-11-23-15-06-5514.jpgJaenin yliopiston professorit yhdessä UCO-tiimin kanssa, tapasivat INTERCOVA AROMÁTICAS -yrityksestä vastaavan Ángel Corralin. Laventeli- ja lavandiinikentillä ja eteeristen öljyjen tislaamolla tehdyn vierailun jälkeen Jaenin yliopiston professorit Manuel Parras Rosa, Francisco José Torres Ruiz ja Manuela Vega Zamora tulivat johtopäätökseen, että lavandiini on ihanteellinen kasvi viljeltäväksi oliivitarhojen välialueilla.

Lavandiini on kahden laventelilajin risteytys, jolla on voimakas tuoksu. Se soveltuu viljeltäväksi saman tyyppisessä maassa kuin oliivit. Se on kannattava vaihtoehto oliivitarhojen paljaiden välikaistojen viljelykasviksi myös tuotantokustannusten, kylvöajankohdan, sadon hinnan, hehtaarisadon ja päämarkkina-alueen osalta.

Diverfarming-hankkeen toiminnalla pyritään lisäämään viljelyn monipuolistamista ja käyttämään kestäviä vähäpanoksisia (low-input) viljelymenetelmiä kahdeksassa Euroopan maassa maaperän viljavuuden parantamiseksi, eroosion välttämiseksi, biologisen monimuotoisuuden lisäämiseksi ja nuoren väestön ankkuroimiseksi maaseudulle. Andalusiassa Cordoban yliopisto tekee kokeellista tutkimusta Torredelcampossa (Jaen) sijaitsevassa oliivitarhassa, jossa ensimmäinen monipuolistamistoimenpide on jo tehty istuttamalla sahramia oliivipuurivien väliin.

Tällä matkalla kerätyt tiedot ovat osoittaneet, että lavandiini ja sen super- ja grosso-lajikkeet ovat sopivimmat vaihtoehdot kokeelliseen oliivitarhaan ensi keväällä.

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).