Tutkijat keräsivät tietoja bioaktiivisten ainesosien, hajusteiden ja makujen uuttamisesta monivuotisista yrteistä, jotka oli kylvetty jyrkille rinteille luonnonmukaisesti kasvavien viiniköynnösten väleihin Saksassa

WP8:n "Maatilojen ja arvoketjujen taloudellisen arvioinnin" jälkeen  saksalaiset tutkijat ja viininvalmistajat vierailivat Flavex Naturextrakte -yrityksessä Rehlingenissä (Saarland, Saksa) (http://www.flavex.com/) saadakseen tietää, ovatko viinitarhojen välialueella kasvaneet timjami (Thymus vulgaris L.) ja oregano (Origanum vulgare L.) sopivia bioaktiivisten ainesosien, hajusteiden ja makuaineiden uuttamiseen. 

b_450_250_16777215_00_images_32690323_1939221279423436_2412632423226408960_o.jpgKeskisuuren Flavex-yhtiön ydinosaamista on herkkien kasvipohjaisten ainesosien valmistus uuttamalla ylikriittisellä hiilidioksidilla. Kaikki tuotteet on kehitetty, valmistettu ja sertifioitu yrityksen toimipaikassa Saksassa Rehlingen-Siersburgin alueella, joka sijaitsee lähellä Ranskan ja Benelux-maiden rajoja. Nykyään yritys kuuluu maailman johtaviin hiilidioksidiuutteiden toimittajiin. Monet FLAVEX CO2 -uutteet on sertifioitu EU:n luonnonmukaisten määräysten mukaisesti. Timjami ja oregano ovat kaksi heidän eniten jalostamaansa yrttiä.

Toukokuun 18. päivänä tohtori Gerard (Flavexin perustaja ja perustajajohtaja) ja herra Quirin (kasviperäisten uutteiden tärkein ostaja) opastivat saksalaista Diverfarming-tiimiä (Trier University ja Weingut Dr. Frey) noin kolmen tunnin ajan. He esittelivät laboratorion, varaston sekä tuotantotilat sekä kertoivat tuotteista ja niiden laatuvaatimuksista. Diverfarming-hanke ja erityisesti Saar-joen jyrkkien rinteiden viinitarhojen yrtit olivat keskinäisen mielenkiinnon kohteena. Koeuutoksista ja laatumäärityksistä sovittiin, jotta saadaan selville, soveltuvatko yrtit aromaattisten öljyjen uuttamiseen. Kaikki yritysvierailun osallistuja pitivät tätä rohkaisevana askeleena kohti ekologisesti hyödyllisten välikasvien taloudellista hyödyntämistä. 

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).