Diverfarming-tiimi on kehittänyt indikaattoreiden käsikirjan arvioidakseen viljelyn monipuolistamisen vaikutuksia maaperässä ja kasveissa

Mitkä indikaattorit paljastavat, onko maatalousjärjestelmä kestävä? Ja mitkä menetelmät olisivat luotettavia niiden mittaamiseen? Näihin kysymyksiin vastaamiseksi teknisestä ja tutkimushenkilöstöstä koostuva ryhmä on julkaissut kasvi- ja maaperäanalyysien käsikirjan yhteistyössä maatalousyritysten kanssa. Julkaisu on yksi ensimmäisistä käytännön tuloksista Euroopan komission Horizon 2020- ohjelmasta rahoittamassa Diverfarming-hankkeessa. Hanke keskittyy viljelyn monipuolistamisen ja vähäpanoksisten viljelykäytäntöjen käyttöön kestävän maatalouden perusstrategioina Euroopassa.

b_450_250_16777215_00_images_20180118Trierarranque.jpgTrierissä (Saksa) tammikuussa 2018 alkoi vuoden työ, joka aloitettiin maaperän ja kasvien näytteenottoa, käsittelyä, esikäsittelyä ja menetelmiä käsittelevällä seminaarilla. Tieteellis-tekninen ryhmä on nyt päässyt yksimielisyyteen indikaattoreista, jotka ovat tehokkaita määritettäessä viljelyjärjestelmien kestävyyttä paikan päällä mitattavien sato-ominaisuuksien ja maaperän osalta.

Diverfarming-työpakettien osaryhmät ovat koodinoineet kolmea työryhmää, jotka ovat erikoistuneet kasvintuotantoon ja sen laatuun, viljelyn monipuolistamisen vaikutuksiin biologiseen monimuotoisuuteen ja viljelyn monipuolistamisen ympäristövaikutuksiin. Ne ovat kehittäneet joukon virstanpylväitä, joiden saavuttamisesta järjestelmän tiedetään toimivan tai ei. Erityisesti maanviljelijöille ja maatalouden asiantuntijoille suunnatussa oppaassa ehdotetaan indikaattoreita tuotannolle, sadon laadulle, sen ravintoarvolle, tautien ja tuholaisten esiintyvyydelle, maaperän viljavuudelle ja laadulle, hiilen sitomiselle, kasvihuonekaasupäästöille ja biologiselle monimuotoisuudelle. Diverfarming-tiimi on valinnut sopivimmat menetelmät indikaattoreiden mittaamiseksi.

Käsikirja on jaettu kolmeen pääosaan: i) kasvi- ja satoanalyysit, ii) maaperän fysikaalis-kemialliset analyysit ja iii) maaperän biologiset analyysit. Käsikirjassa kootaan yhteensä 90 menettelyä kasvin, sadon ja maaperän analysoimiseksi. Sen on julkaissut Universidad Politécnica de Cartagena, ja se on avoimesti saatavissa. Englanninkieliseen käsikirjaan voi tutustua täällä here

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).