Naispuoliset tutkijat, maanviljelijät, teknikot ja maatalousyrittäjät Euroopasta työskentelevät viljelyn monipuolistamiseksi Diverfarming-projektissa

Useita vuosia sitten Esperanza Huerta keräsi Meksikossa näytteitä lieroista eri maatalousjärjestelmistä, kun hän tapasi naispuolisen banaaninviljelijän, joka viljeli myös hedelmäpuita monipuolisesti. Miksi? Vastaus oli yksinkertainen: "Koska poikani ja tyttäreni eivät syö vain banaaneja, he tarvitsevat myös muita hedelmiä ja vihanneksia.”

b_450_250_16777215_00_images_20180829DiverfarmingEsperanza.jpgAnekdootti oli käännekohta Wageningenin yliopiston (Alankomaat) tutkijalle Esperanzalle, joka pitää naisten näkemystä maataloudessa välttämättömänä. Vuosia myöhemmin Esperanza työskentelee Euroopan komission rahoittamassa viljelyn monipuolistamiseen tähtäävässä Diverfarming- hankeessa, jossa hän kehittää tutkimustaan suoraan Wageningenissa maatiloilla työskentelevien yhteisöjen kanssa.

Meksikolaisen lastensa ruokavalion täydentämiseksi monipuolisesti viljelevän viljelijän tapaamisen aiheuttaman monipuoliseen viljelyyn havahtumisen jälkeen Esperanza työskentelee 68 naisen kanssa, jotka ovat tutkijoita, teknikkoja ja maanviljelijöitä. He edustavat 47 % Diverfarming-tiimistä.
Naisten näkyvyyden ja sukupuolten tasa-arvon edistämisessä eurooppalainen projekti on saavuttanut tasa-arvon sekä hankkeeseen osallistuvien naisten lukumäärän että heidän asemansa osalta.

Luettelossa ylimpänä on projektipäällikkö Marina Giménez, joka toimii Universidad Politécnica de Cartagenan (UPCT) kansainvälisten projektien toimistossa. Hän hallinnoin kumppaneiden maksuja ja tuloja. Hänen joustavuuttaan, moniarvoisuuttaan ja luovuuttaan tarvitaan ongelmien ratkaisemiseen hankkeessa, johon kuuluu 25 instituutiota kahdeksasta Euroopan maasta, joilla on erilaisia ominaispiirteitä ja kieliä.

Aluejohtaminen

Naiset hoitavat suurinta osaa hankkeen alueellisesta koordinoinnista. He hallinnoivat neljää kuudesta Diverfarming-alueesta. Italiassa sijaitsevan Council for Agricultural Research and Economics of the Agrarian Economy CREA:n tutkija Alessandra Trinchera johtaa yhtä näistä alueista, Välimeren alueen pohjoisosaa, jossa hän toimii yhteyshenkilönä akatemian ja hankekonsortion italialaisten yritysten Barillan ja Casalascon välillä. Hän toimii myös yhdyshenkilönä, jonka avulla sekä mies- että naisviljelijät saadaan mukaan viljelyn monipuolistamiseen ratkaisuna alueen kärsimiin eroosion ja satojen alenemisen ongelmiin. Hän kehittää koordinaatiotyötä käyttämällä eri kieliä ja tietoja molempien alojen perinteestä hyväkseen päivittäisessä työskentelyssään.

Koska Alessandra on osallistunut yli 25 kansalliseen ja kansainväliseen projektiin, ”suora yhteys maanviljelijöihin, jotka ovat usein tieteen innovaatioiden lähteenä”, on edelleen yksi tärkeimmistä lähtökohdista hänen työssään maataloudessa. Hän katsoo, että: ”naisilla on tärkeä rooli maataloudessa johtuen heidän suhteestaan innovaatioihin ja luovuuteen sekä herkkyydestään sosiaalisiin ongelmiin liittyen.”

Vaikka sukupuolten välinen tasapaino CREA:ssa on melko tasavertainen tutkijaryhmissä ja valta-asemissa, tämä ei heijastele tilannetta Italian yhteiskunnasta, jossa vuoden 2009 tilastot osoittivat, että vain 32,2 % italialaisista maatiloista oli naisten johtamia (Istat, 2009). Tästä eriarvoisuudesta huolimatta eräät tasa-arvoa edistävät aloitteet, kuten Diverfarming-hankkeen pyrkimykset, kantavat jo hedelmää Italian maataloudessa. Vuonna 2017 alalla työskenteli lähes kaksi miljoonaa ihmistä ja naisten johtamien maatalousyritysten määrä oli kasvanut 6,6 %. Italian maatalouden tulevaisuus näyttää naisvaltaisemmalta.

Tasa-arvoa kentällä

Kokeellisissa tutkimuksissa, joissa tutkimuksen, maatilan työntekijöiden ja maataloudessa toimivan yrityksen kolmikko suorittaa viljelyn monipuolistamiskokeita, saavutetaan myös 50%:n tasa-arvo. Tohtori Virginia Sánchez Navarro, 33, UPCT:stä koordinoi kahta tapaustutkimusta. Tapaustutkimuksessa 2 mandariinitilan viljely on monipuolistettu ja tapaustutkimuksessa 16 kokeillaan erilaisten puutarhatuotteiden yhdistelmiä.

Hän on palkokasvien kestävän viljelyn asiantuntija, joka tutkii maaperän hedelmällisyyttä, kasvihuonekaasupäästöjä, hiilen sitomista ja viljelykasvien ravinnepitoisuuta. Hän työskentelee sekä laboratoriossa että kentällä.

Vaikka Espanjan maatiloista 97,6 % on edelleen miesten johtamia (Encuesta de Población Activa, 4. vuosineljännes 2018), Virginia korostaa "naisten, jotka selviytyvät tällä alalla erittäin hyvin" -hankkeen työtä.

Näkökulman muutos Euroopassa

Diverfarming pyrkii muuttamaan Euroopan maatalouden paradigmaa muuttaen maatalouden näkökulmaa, joka on ympäristölle kestävämpi ja viljelijöille kannattavampi viljelykasvien monipuolistamisen ja matalan tuotantopanoksen käytön ansiosta. Samalla hanke sisältää sukupuolinäkökulman, jolla pyritään lisäämään naisten näkyvyyttä alalla, jolla naiset johtavat vain 30 prosenttia Euroopan unionin tiloista (Eurostat) ja jolla naisten ja miesten palkkaero on 16 % (Euroopan komissio, 2014).

Tasa-arvo on hankeen ydintä ja siitä tulee esimerkki ja voima maataloussektorille. Naispuolisten viljelijöiden, teknikoiden ja sektorin työntekijöiden osallistumisen lisäämiseksi ”Nais- ja miesviljelijöiden yhteisöissä”, joissa viljelyn monipuolistaminen pyritään laittamaan käytäntöön, on myös muita keinoja, joita käytetään saavuttamaan muutos Euroopan maataloudessa kohti tulevaisuutta, joka on naisvaltaisempi ja kestävämpi.

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).