Saksalainen Diverfarming -joukkue osallistui Hackathoniin Trierissä

Viininviljelijät, ohjelmoijat, tutkijat ja geoinformaation opiskelijat kokoontuivat toiseen Mosel-viinihackathoniin 16. ja 17. helmikuuta 2019 (https://mosel-wein-hack.de/; twitter.com/moselweinhack). Kokouksen tavoitteena oli työskennellä monitieteellisissä ryhmissä viininviljelyn digitalisoinnin ratkaisujen, prototyyppien ja ideoiden parissa sekä tuottaa luovia, hyödyllisiä ja / tai viihdyttäviä ratkaisuja useisiin kysymyksiin tietyssä ajassa. Hackathon (koostuu "hakkeroida" ja maratoni) on tapahtuma ohjelmisto- ja laitetuotteiden yhteiskehitykselle.

Kuusi joukkuetta kehitti ideoita ja prototyyppejä kahdelle "haasteelle" yrityksiltä ERO GmbH (viinitarhan kone- ja laiterakentaminen) ja Vineyard Cloud GmbH (viininvalmistajien hallintaohjelmistot).

b_450_250_16777215_00_images_hackaton-1.jpgTapahtuman lopussa ryhmät esittelivät ideoitaan. Tuomaristo, johon kuuluvat Jens Wagner (ERO GmbH), Marcel Sambale-Lergenmüller (Vineyard-Cloud GmbH) ja prof. Dominik Durner (Weincampus Neustadt), valitsi kaksi voittajaryhmää.

Ryhmä näytti, kuinka rypäleet voidaan korjata mahdollisimman tarkasti. Tavoitteena oli sammuttaa sadonkorjuulaitteet, jos harvesteri oli alueella, joissa ei ollut rypäleitä tai rypäleet olivat huonolaatuisia. Aikanaan digitaalisten valokuva- ja videotallenteiden analysointia tulisi voida käyttää koneiden sammuttamiseen.

Toinen haaste - Vineyard-Cloud GmbH:n käynnistämä - oli saada ratkaisuja tiedon keräämiseksi korjuuparametreista (viinirypäleiden korjuuaika, sijainti ja sato). Yhden kolmesta ryhmästä muodostivat opiskelijat Trierin yliopistosta yhdessä Saksan Diverfarming-joukkueen Cord Treselerin, Thomas Iserlohin ja Felix Dittrichin kanssa. Tämä ryhmä kehitti tiedonkeruukonseptin seuraamalla NFC- ja RFID-transpondereilla varustettuja keräilykontteja sadonkorjuusta viinipuristimeen asti älypuhelimen (alhaiset kustannukset) tai koneissa olevien laitteiden avulla.

Toinen hackathon loi siten vankan perustan hyvien ideoiden ja tuotteiden toteuttamiselle viininviljelyn digitalisoinnissa. Tapahtuman järjestivät sovellusstudion Trier Geocoptix GmbH ja Local Agenda 21 yhteistyössä Trierin kaupungin ja Weincampus Neustadtin kanssa. 

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).