Hollantilainen Diverfarming-tiimi ja viljelyvyöhykkeen viljelijät keskustelevat viljelyn monipuolistamisen ensimmäisistä tuloksista

Kahdenkymmenenyhden ihmisen ryhmä, joka koostui 18 maatilallisesta ja kolmesta Diverfarming-hankkeen tutkijasta, vaihtoi mielipiteitä ja kokemuksia hollantilaisten tapaustutkimusten tuloksista Groningenissa (Alankomaat) pidetyssä kokouksessa.

b_450_250_16777215_00_images_20190218holanda.jpgEnsimmäisen monipuolistamisvuoden jälkeen Wageningenin yliopiston (Alankomaat) tutkimushenkilöstö otti näytteen maaperästä ja sadosta selvittääkseen biologisten parametrien avulla hyödyt, joita viljelyn monipuolistaminen ja vähäpanoksiset viljelymenetelmät tarjoavat verrattuna perinteiseen yksipuoliseen viljelyyn.

Näytteenoton tulokset paljastivat, kuinka biologisia käytäntöjä ja viljelyn monipuolistamista edistävät järjestelmät paransivat maaperän orgaanisen hiilen sidontaa ja maaperän biologista monimuotoisuutta, jonka lierojen lisääntyminen maassa osoitti. Nämä indikaattorit ovat osoitus paremmasta maaperän terveydestä pitkäaikaista monipuolistamista koskevassa tapaustutkimuksessa (perunaviljely) että tapaustutkimuksessa, joka käynnistettiin hankkeessa, jossa maissinviljelyä monipuolistettiin pavun avulla. Jälkimmäinen yhdistelmä nostaa myös sadon proteiinipitoisuutta. Samaan aikaan pitkän aikavälin tapaustutkimuksessa nähdään, kuinka monipuolinen vuoroviljely parantaa maaperän laatua verrattuna monokulttuuriin tai viljelykiertoon saman tyyppisillä kasveilla.

Tulevana vuonna jatketaan monipuolistamiskäsittelyjä koskevia kokeita, ja yhdessä viljelijöiden kanssa päätetään siitä, mitä käsittelyjä toteutetaan painottaen vuoroviljelyä ja monimuotoisuutta. 

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).