Eurooppalaisen Diverfarming -hankkeen Cordoba-ryhmä kylvää laventelia oliivipuukujien väleihin

Euroopan komission H2020-ohjelman rahoittaman Diverfarming-hankeen esittämä viljelyn monipuolistamis- ja tuotantopanosten vähentämisstrategia Andalusian oliivitarhojen tapauksessa tarkoittaa, että tiettyjä viljelykasveja kylvetään oliivipuurivejä erottaville kujille.

b_450_250_16777215_00_images_20190401SiembraDiverfarmingRED.jpgEnsimmäinen viljelyn monipuolistaminen tehtiin istuttamalla sahramia yhden pellon kujille. Nyt on kylvetty kaksi riviä laventelin Grosso-lajiketta, joka on kahden tyyppisen laventelin risteytys. Sen yhteensopivuutta oliivitarhojen viljelymaiden kanssa selvitettiin analysoimalla molempien kasvien ominaisuuksia ja tarpeita sekä järjestämällä tutkimusryhmän ja alan yritysten välillä kokouksien sarja Brihuegassa (Guadalajara), jota pidetään laventelin viljelyn kansallisena kehtona.

Laventelin viljelyn aloittaminen oliivipuurivien välissä johtaa eroosion vähentymiseen. Eroosio aiheuttaa maa-aineksen menetystä valunnan mukana karuilla perinteisesti muokatuilla mailla. Tällä tavoin hoidetaan yksi tärkeimmistä oliivitarhojen nykyisistä ongelmista. 

Lisäksi tämä aromaattinen kasvi houkuttelee lisäeläimistöä, joka on tärkeä tekijä silloin, kun biologinen monimuotoisuus on uhanalainen. 

Näiden kserofiililajien (kasvavat luonnollisesti kivisissä maastoissa, joilla on rajoitetusti orgaanista ainesta) kestävyys kuivissa ympäristöissä ja veden puutteessa saavat ne sopeutumaan oliivitarhan olosuhteisiin hyvin. Hyödyt maassa tuottavat taloudellista hyötyä oliivinviljelijöille ja varmempaa viljelyn kestävyyttä tulevaisuudessa. 

Täydellinen yhdistelmä: oliivi – laventeli

UCO-ryhmään integroituneet Jaenin yliopiston professorit Manuel Parras, Francisco José Torres ja Manuela Vega tapasivat UPA:n, ASAJA:n, Cooperativas Agroalimentarias, IFAPA:n ja Cooperativa San Roque de Arjonillan teknikkoja analysoidakseen ja keskustellaan oliivitarhan tyypistä, joka olisi altis monimuotoiseen viljelyyn laventelin kanssa. He päättivät, että oliivitarhan tulisi olla perinteistä mekanisoitavissa olevaa tai ei-mekanisoitavissa olevaa tyyppiä, kuten projektin tapaustutkimuksessa käytetty demonstratiivinen oliivitarha, joka sijaitsee Torredelcampossa, Jaenissa.

Tämä tapaustutkimus edellyttää UCO:n lisäksi ASAJA Región de Murcian ja Disfrimur Logístican osallistumista. Professoreiden Luis Parrasin ja Beatriz Lozanon johtama UCO-tutkimusryhmä johtaa tapaustutkimusta, mittaa monipuolistamisen vaikutuksia eroosioon ja tuottavuuteen sekä ympäristövaikutuksiin ja kasvihuonekaasupäästöihin. Se tekee yhteistyötä Jaenin tutkijoiden kanssa välikasvien arvoketjujen tutkimiseksi selvittääkseen niiden kannattavuuden markkinoilla.

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).