Yli 50 eurooppalaista tutkijaa, teknikkoa, maanviljelijää ja yritystä tarkastelivat Suomessa Diverfarming-hankkeen viimeisimpiä edistysaskeleita ja jakoivat alustavia koetuloksia

Suomi isännöi kolmen päivän ajan Euroopan komission Horizon 2020-ohjelmasta rahoittaman Diverfarming-hankkeen kolmatta vuosikokousta. Hanke yhdistää 25 tiedelaitosta, yritystä ja maatalouden organisaatiota ja sitä johtaa Universidad Politécnica de Cartagena (Espanja).

Tieteellinen ryhmä on luennoinut Luonnonvarakeskuksen (Luke) Jokioisten toimipaikassa kahden ensimmäisen vuoden työstä ja hienosäätänyt parametreja ja indikaattoreita, joita käytetään maatalouden järjestelmien kestävyyden, tuottavuuden, ympäristöhyötyjen ja arvoketjun parantamisen mittaamisessa. 

b_450_250_16777215_00_images_20190523Diverfarming.jpgTällä tavoin Diverfarming-hanke pyrkii todistamaan ympäristövaikutuksista, kun yksipuolisesta viljelystä luovutaan ja otetaan käyttöön uusi maatalouden paradigma, joka perustuu useisiin viljelykasveihin ja vähäisiin tuotantopanoksiin. Tästä syystä ryhmä tekee mittauksia 25 kohteessa, jotka sijaitsevat kuudessa maassa, kuudella pääasiallisella ilmasto- ja maaperäalueella: pohjoisen Välimeren alue, eteläisen Välimeren alue, atlanttinen alue, mannerilmaston alue, boreaalinen alue ja Pannonia. Indikaattoreita tuotannosta, sadon laadusta, biologisesta monimuotoisuudesta, hiilen sitomisesta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, maan ravinnepitoisuudesta tai maaperän mikrobiologiasta sekä taloudellisista kustannuksista ja hyödyistä verrataan yksipuoliseen viljelyyn.

Hankkeen eri työpakettien vetäjät ovat vuosittaisten kokoustensa aikana esittäneet ensimmäisiä saamiaan tuloksia ja kertoneet yksityiskohtaisesti mittauksissa kohdatuista ongelmista mukauttaakseen menetelmiä. Hankkeen perimmäisenä tavoitteena on riittävän tiedon tarjoaminen Euroopan unionin ja eri valtioiden hallintoelimille, jotta niiden maatalouspolitiikassa voidaan tehdä asianmukaisia ​​päätöksiä sekä tiedon siirtäminen viljelijöille taloudellisesti ja ympäristön kannalta tehokkaimmista viljelyn monipuolistamisen käytännöistä.

Tavoitteeseen pääsemiseksi Suomessa pidetyssä 76 tutkijaa, teknikkoa ja neuvonantajaa koonneessa kokouksessa esitettiin hankkeen uuden viestintästrategian päälinjat, jotka Cordoban yliopiston Scientific Culture -yksikkö on suunnitellut luodakseen uudet viljelijäyhteisöt, joissa viljelijät sitoutuivat harjoittamaan ehdotettua maatalousmallia. Tunnuslauseella ”Be a Diverfarmer” Diverfarming-hanke aloittaa lopullisen muutoksensa kansalaistieteelliseksi hankkeeksi, jossa maatalousyhteisö otetaan mukaan päätöksentekoon ja koetoimintaan 

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).