Kansainvälinen tutkijaryhmä selvittää, miten kumppanuus toimii kestävän kehityksen saavuttamiseksi maatalouden elintarvikeketjuissa pioneeritapaustutkimusta hyödyntämällä: Barillan kestävä viljely (Barilla Sustainable Farmin, BSF)

Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelmasta rahoittamamassa eurooppalaisessa Diverfarming-hankkeessa ei pyritä pelkästään ympäristön kestävyyteen monipuolistamalla viljelyä ja vähentämällä tuotantopanosten käyttöä, vaan pyrkimyksenä on myös toteuttaa kestäviä innovaatioita maatalouden ja elintarvikkeiden toimitusketjussa, mikä tekee niistä myös kestävämpiä. Tällä tavalla arvoketjun toimijat voivat saada myös etuja, kuten taloudellisen vakauden.

b_450_250_16777215_00_images_photo-1504224357642-c87eacea1da4.jpgDiverfarmingin tutkijat pyrkivät saavuttamaan nämä maatalous-elintarvikeketjun parannukset kahdella eri tavalla: arvoketjujen suunnittelulla ja analysoinnilla sekä asiaan liittyvien politiikkojen rakenteita tutkimalla.

Viimeisin edistysaskel tällä alalla on julkaistu tutkimus siitä, kuinka kumppanuus voi edistää kestävyyttä maatalous-elintarviketoimitusketjuissa, keskittyen Barillan kestävän maatalouden tapaukseen Pojoen laaksossa (Italia).

Koska ilmastonmuutos, ruokailutottumukset, torjunta-aineiden jäämät, käytettävissä olevan viljelysmaan vähentyminen ja luonnonvarojen, kuten maaperän, intensiivinen hyödyntäminen (jatkuva viljavuuden heikentyminen) ovat kysymyksiä, jotka uhkaavat elintarvikemarkkinoiden kestävyyttä ja vakautta, on näitä kysymyksiä käsiteltävä eri alueiden osalta.

Koska monikansalliset yritykset vastaavat elintarvikkeiden tuotantojärjestelmästä, niiden olisi edistettävä demokraattista monitasoista hallintoa elintarvikkeiden tuotannon kestävyyden lisäämiseksi. Jotkut tutkijat ovat ehdottaneet ns. usean sidosryhmän kumppanuuksia (MSP), mikä tarkoittaa, että eri ryhmät jakavat yhteisen ongelman tai tavoitteen, vaikka niillä on erilaiset intressit.

Tämän lähestymistavan puitteissa Diverfarming-tutkijat Barbara Pancino ja Emmanuele Blasi Toscanan yliopistosta, Stefano Pascucci Exeterin yliopistosta ja Cesare Ronchi Barilla G&R Fratelli SPA -yrityksestä ovat tutkineet Barillan kestävän maatalouden (BSF) tapausta. Se on aloite, jonka piirissä parhaillaan suunnitellaan useiden sidosryhmien kumppanuuksia ja tietyntyyppisten sopimusten täytäntöönpanoa eri sidosryhmien välillä.

Tämän aloitteen toteuttaa Barilla-ryhmä, joka otti vuonna 2013 käyttöön kestävät maatalouden käytännöt tekemällä horisontaalisia sopimuksia Co.Pro.B, Cereal Docks ja Casalasco Tomato Consortium -yritysten, keskuksen tärkeimpien raaka-aineiden toimittajien, välillä. Sopimuksen kautta kolme yritystä integroivat toimitusketjunsa viljelykiertojärjestelmällä, jossa yhdistyvät vehnäkasvit, sokerijuurikas, rypsi ja auringonkukka. Vaikka sopimukset ovat nyt kahdenvälisiä, ne pyritään muuttamaan monenvälisiksi.

 

Tutkimuksen tuloksena syntyneessä tieteellisessä artikkelissa ehdotetaan kaksitasoista lähestymistapaa viljelykiertojärjestelmän toteuttamiseksi. Ensimmäinen taso sisältää sopimuksen, jonka piiriin kuuluvat viljelyn monipuolistamisesta hyötyvät viljelijät, kun taas toinen taso käsittää sidosryhmien yhteistyön kumppanuushankkeessa, jolla pyritään integroimaan toimitusketjuja, tekemään kumppaneiden välistä yhteistyötä ja kehittämään sopimuskokonaisuutta viljelijöille tarjottavaksi. Tämän tyyppisillä kumppanuuksilla mukaan lukien useiden sidosryhmien kumppanuudet, viljelyn monipuolistamisen ja muiden kestävän viljelyn käytäntöjen toteuttaminen voi olla tehokasta ja hyödyllistä kestävämmän maatalousjärjestelmän saavuttamiseksi kaikkialla Euroopassa.

Pancino et al., 2019. Partnering for sustainability in agri-food supply chains: the case of Barilla Sustainable Farming in the Po Valley. Agricultural and Food Economics. Volume 7, Issue 1. ISSN: 2193-7532.

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).