Diverfarming-tiimi osallistui 'Viljelyn monipuolistamista käsittelevään eurooppalaiseen konferenssiin', joka pidettiin Budapestissa 18. – 21. syyskuuta.

Tarkoituksena on tutkia viljelyn monipuolistamismahdollisuuksia tuottavuuden parantamiseksi, ekosysteemipalvelujen tarjoamiseksi ja arvoketjujen tekemiseksi kestävimmiksi ja tehokkaammiksi. Yli 200 ihmistä osallistui ensimmäiseen viljelyn monipuolistamista käsittelevään eurooppalaiseen konferenssiin, joka pidettiin Budapestissa 18. – 21. syyskuuta. 

b_450_250_16777215_00_images_EE_O4_iXkAAZ6-b.jpgKonferenssin vetäjänä toimi viljelykasvien monipuolistamista käsittelevä H2020-ohjelman rahoittama DiverIMPACTS-hanke, jonka koordinaattori, Ranskan kansallisen maatalouden tutkimusinstituutin tutkija Antoine Messéan, oli vastuussa tapahtuman avaamisesta lähtökohtanaan ”tutkia, miten siirtyminen monipuoliseen viljelyyn voidaan saavuttaa ja samalla ylläpitää maataloustuotantoa”. Yhdessä Unkarin luonnonmukaisen maatalouden tutkimusinstituutin ÖMKI:n Dora Drexlerin kanssa hän avasi kolmipäiväisen tilaisuuden, johon sisältyi 90 erilaista suullista esitystä ja 75 posteria kuudentoista rinnakkaissession ja viiden temaattisen työpajan aikana. 

Konferenssin osallistujamäärä ja taustat heijastelivat sitä, kuinka viljelyn monipuolistamisidean ympärille on vähitellen muodostumassa vakaa yhteisö, jota tällä hetkellä edustavat DiverIMPACTS, Remix, TRUE Legumes, DIVERSify, LEGVALUE ja Diverfarming- hankkeet, joita kaikkia rahoitetaan Euroopan komission H2020-ohjelman kautta.

Diverfarming-tiimi osallistui tilaisuuteen 11 suullisella esityksellä ja kahdeksalla posterilla. CREA:n (Italian maatalouden ja ympäristön tutkimuskeskus) tutkija Claudia di Bene esitteli nurmikasvien viljelyjärjestelmien monipuolistamisella tutkimuksessa saavutettuja positiivisia vaikutuksia satoon ja orgaanisen hiilen sitomiseen Jorge Álvaro Fuentesin vetämässä sessiossa. Jorge Álvaro Fuentes, Diverfarming- hankeesta myöskin, esitteli alustavia tuloksia maissin ja palkokasvien viljelykiertojen kasvihuonekaasupäästöistä.

Diverfarming-hankkeen koordinaattori Raúl Zornoza esitteli melonin ja pitkäpavun yhdistelmän tulokset luomuviljelyssä vaihtoehtona melonisatojen tuottavuuden parantamiseksi. Zornoza myös moderoi yhdessä Sören Thiele - Bruhnin (Trierin yliopisto) kanssa session maaperän mikrobien toiminnallisesta monimuotoisuudesta maassa, jonka laatua viljelyjärjestelmän monipuolistaminen oli parantanut.  Sessioon osallistuivat myös Alessandra Trinchera (CREA), Luigi Orrù (CREA) ja Felix Dittrich (Trierin yliopisto). Monimuotoisten viljelyjärjestelmien käyttöönoton mahdollisista taloudellisista ja sosiaalisista vaikutuksista saatiin tietoa Diverfarming-tutkijoilta Francisco Alcón (Cartagenan tekninen yliopisto) ja Emanuele Blasi (Tuscian yliopisto).