Diverfarming-projekti on onnistunut Murcian koekentillä vähentämään lannoitteiden käyttöä parsakaalilla yhdistämällä viljelyyn pavut
Maatalousyhteisön taloudellisen tuloksen parantaminen edellyttää ulkoisten tuotantopanosten käytön vähentämistä, mihin viljelysmaan terveydellä on tärkeä vaikutus. Jos maaperä sisältää sadon kasvun kannalta tarpeeksi orgaanista ainesta ja ravinteita, on ulkoisten panosten, kuten lannoitteiden, tarve ja kustannukset vähäisempiä.
Eurooppalainen Diverfarming-hankeryhmä, joka hallinnoi AsociaHortus -koealaa Cartagenassa (rahoitus: Ministerio de Ciencia e Innovación) on onnistunut vähentämään lannoitteiden käyttöä 30 prosentilla lisäämällä pavut parsakaalin yksipuoliseen viljelyyn. Lannoitteiden käytön vähentämisen lisäksi pavut ovat parantaneet maaperän laatua ravinteiden ja orgaanisen aineksen suhteen pitäen parsakaalisadot saman suuruisina ja lisäksi tuottaneet papusadon.
Diverfarming pyrkii muuttamaan eurooppalaisen maatalouden näkökulmaa, mikä viljelyn monipuolistamisen ja kestävien viljelymenetelmien yhdistelmänä antaa maatalousyhteisölle taloudellista turvaa ja hyödyttää ympäristöä vaikuttamalla ilmastomuutokseen. Tämä Murciassa sijaitseva Universidad Politécnica de Cartagenan tutkija Virginia Sánchez Navarron johtama tutkimusalue liittyy muihin 25:een viljelyn monipuolistamisen koealaan kuudessa Euroopan maassa.
Puutarhaviljelyn monipuolistamista palkokasveilla tutkitaan vähentämällä lannoitusta. Vihannesten yksin viljelyä verrataan vihannesten ja palkokasvien seosten tai vihannesten ja palkokasvien väliviljelyn (erilliset kaistat vihanneksilla ja palkokasveilla) kanssa. Tulokset ovat olleet positiivisia sekä kesä- että talvisyklien aikana. Kesällä melonin ja pitkäpavun yhdistelmä lisäsi melonintuotantoa 34–70 %, samalla lannoitteiden käyttö väheni 30 %, ja maan orgaanisen aineksen ja ravinteiden määrä lisääntyi. Nyt samanlaisia tuloksia on saatu parsakaalin tuotannossa, vaikka se pysyikin saman suuruisena verrattuna yksinviljelyyn. Parsakaalin lannoitus väheni 30 prosentilla. Samanaikaisesti tuotettiin lisäsato pitkäpavusta ja maaperän terveys parani.
Näiden tulosten perusteella puutarha- ja palkokasvien yhdistämisen tehokkuus näyttää selvältä sekä sadon tuotannossa että kustannusten vähentämisessä, samoin kuin taistelussa maaperän terveyden kannalta sen huonontumista vastaan.
Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).