Diverfarming-hanke vakiinnuttaa viljelijöiden verkoston, joka ottaa käyttöön viljelyn monipuolistamistekniikoita käytännössä

Tutkimuksen tavoitteena on myötävaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen. Tässä yhteydessä Euroopan komission H2020-ohjelman kautta rahoittaman eurooppalaisen Diverfarming-hankkeen avulla tehdään tutkimusta, joka siirtää laboratorioista saadun tiedon kentälle työkaluina, joiden avulla maatalousyhteisöt eri maissa voivat saavuttaa ympäristönsuojelun tavoitteita ja taloudellista hyötyä.

b_450_250_16777215_00_images_75580407_713706785778535_8989753862088818688_o.jpg’Diverfarmingin käytännön toteuttajien’ -verkosto koostuu ihmisistä, jotka laittavat käytäntöön hankkeen ehdottamia viljelyn monipuolistamistoimenpiteitä. Verkostoon kuuluu nyt 17 jäsentä, joista 10 on espanjalaisia viljelijöitä (Murcian, Zaragozan ja Córdoban alueilta). Lisäksi on yksi tanskalainen, yksi italialainen ja viisi suomalaista tilaa. Espanjalaisilla tiloilla toteutetaan viljelykiertoja sekä kahta sadonkorjuuta ja viljelykasvien yhdistämistä. Espanjassa viljoja ja palkokasveja yhdistetään puumaisten kasvien, kuten mantelin, sitrushedelmien ja oliivien, kanssa riippuen alueesta. Sitä vastoin pohjoisessa Euroopassa yleisimmät monipuolistamistoimet käsittävät viljojen ja palkokasvien yhdistämisen vihannesviljelyn kanssa.

Levittääkseen tietoa viljelyn monipuolistamisen ja kestävien viljelymenetelmien taloudellisista ja ympäristöllisistä hyödyistä kuuden maan tiimit järjestivät alueensa viljelijäyhteisöille seminaareja koko vuoden 2019 ajan. Seminaarit järjestettiin Murciassa, Zaragozassa, Córdobassa (Espanja); Lombardíassa (Italia); Groningenissa (Alankomaat); Kanzemissa (Saksa); Jokioisissa (Suomi); ja Unkarin viininviljelyalueilla, mm. Villanyssa. Kokoukset antoivat osallistujille mahdollisuuden tutustua koekenttiin ja lisäsivät luottamusta Diverfarming-tiimin antamiin teknisiin neuvoihin kasvien istuttamiseen tai muihin käytäntöihin liittyvien epäilyjen ratkaisemiseksi.

Kaikki projektia koskevat tiedot ja lomakkeet rekisteröintiä varten "Diverfarming käytännön toteuttajien -yhteisöön" viljelyn monipuolistamiseksi tai monipuolistamiskokemusten jakamiseksi ovat saatavilla verkossa osoitteessa ’Be a Diverfarmer’.

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).