Diverfarming-hanke on saanut seitsemän litraa eteeristä öljyä hehtaarilta talvitimjamista Murcian kuivamantelien monipuolistamisen seurauksena.

Talvitimjamin (Thymushyemalis) eteerisestä öljystä on tullut yksi ensimmäisistä tuloksista Euroopan komission H2020-ohjelmasta rahoitetussa Diverfarming-hankkeessa, jossa kokeillaan ja otetaan käyttöön viljelyn monipuolistamista ja kestäviä hoitomenetelmiä.

Monimuotoistaminen talvitimjamilla tehtiin koetilalla (Los Escuderos, Murcia), joka on harjoittanut mantelin (Prunusdulcis) monokulttuuria. Siellä pyritään saamaan taloudellista voittoa kaksinkertaisella manteli- ja timjamisadolla, ja sen tavoitteena on myös palauttaa maaperän terveys hyvin heikentyneessä tilassa.

b_450_250_16777215_00_images_20200520TomilloCS1-copia.jpgKuivanmaan manteleihin istutetun ensimmäisen timjamin sato, joka on kylvetty tämän vuoden maaliskuussa, on tuottanut keskimääräisen öljypitoisuuden 0,62%; tämä vastaa millilitraa öljyä, joka uutetaan 100 grammasta tuoretta ainetta. Siksi tämän tilan sadosta on uutettu noin seitsemän litraa eteeristä öljyä hehtaarilta. Vaikka näitä kasveja ei yleensä kasvateta, muun muassa siksi, että ne eivät ole tuottavimpia timjameja, ja ne korjataan yleensä luonnonvaraisista kasveista. Kuitenkin useat kokeelliset tutkimukset kuivasta maasta ja kastellusta monokulttuurista osoittavat huomattavasti korkeammat sadot ja tuotokset. Toisella timjamilajilla ja monipuolistamalla manteleita kokeellinen tutkimus löysi samanlaisia ​​tuloksia kuin tässä esitetyt. Talvi-timjamin varhaisen kukinnan vuoksi se antaa tämän öljyn olla markkinoilla aikaisemmin verrattuna muihin timjami- ja aromaattisiin kasveihin, mikä aiheuttaa tiettyä taloudellista kiinnostusta.

Tämä kasvi (Thymushyemalis) on endeemistä Alicantessa, Murciassa ja Almeríassa, ja se kasvaa spontaanisti luonnossa paikoissa, joita löytyy tutkimusalueelta. Manteleiden ja talvitimjamin samanaikainen kukinta on houkutellut pölyttäjiä tilalle, mikä on aiheuttanut värien ja hajujen runsauden sekä hyvän sadon.

Näiden timjami-kasvien istuttamisen tavoitteetovat moninaiset, se voi mahdollisesti tuottaa hyötyä sekä viljelijälle, jolla on niukat tulot kuivalla maalla, että ympäristölle, kun otetaan huomioon maaperän suojelu eroosiolta, ja vaikutukset pölyttäjiin. Kun otetaan huomioon kuivan mantelin tavanomainen viljelytapa, kasvillisuuden peitto estää manteleiden välisiä kujia olemasta täysin paljaita ja altistuneita eroosiolle, mistä seuraa maaperän hedelmällisyyden menetys. Lisäksi nämä talvitimjamit voivat elää maaperässä, joka on erittäin köyhtynyt orgaanisesta aineesta, ja ne voivat kestää äärimmäistä kuivuutta ja vakavia tulvia.

Tämä on yksi kahdesta monimuotoistamisesta, joita Diverfarming-projekti tutkii tällä kokeellisella vyöhykkeellä, toisen ollessa kapriksia (Capparis spinosa). Maisemassa, jolla on enemmän biologista monimuotoisuutta, he pyrkivät arvioimaan viljelykasvien monipuolistamisen ympäristöhyödyt, kuten maaperän laadun parantumisen ja eroosion estämisen, samalla kun otetaan huomioon sen vaikutus mantelintuotantoon. Tätä tutkimusta valvoo suoraan maaperän ja veden suojelun ryhmä CEBAS: lla (CSIC).

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisidell'economiaagraria (Italia), ConsejoSuperior de InvestigacionesCientíficas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimurlogística ja Industria David (Espanja), NieuwBromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), WeingeutDr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).