Diverfarming-projektin tutkimuksessa integroidaan kuljetusresurssit ja varastonhallinta malliin, joka pyrkii taloudelliseen tehokkuuteen ja välttämään vajetta.

Sadonkorjuustakypsennettyyn ruokaan on pitkä matka. Elintarvikkeiden toimitusketju kattaa kaikki nuo prosessit ja toimijat, jotka osallistuvat kuluttajien tarpeiden tyydyttämiseen. Ketjun onnistumisen varmistaminen vaatii varastoissa olevien tuotteiden oikean hallinnon, inventaarion, kuljetusten hallinnan ja koordinoinnin varastojen, kuljetuksen ja määränpään välillä.

Tässä mielessä Diverfarming-hankkeen tutkimusryhmä, joka on kehitetty projektin työkokonaisuudessa 6 ja on vastuussa arvoketjujen suunnittelusta ja analysoinnista ja jonka ohjaa tohtori Francisco Campuzano-Bolarín (Universidad Politécnica de Cartagena), on kehittänyt matemaattisen mallin, joka helpottaa päätöksenteko jakelukapasiteettia suunniteltaessa ja saavuttaa tasapaino inventaarion ja kuljetuksen välillä toimitusverkossa ottaen huomioon erilaiset skenaariot ajoneuvojen saatavuuden mukaan.

Kehitetty malli perustuu järjestelmädynamiikan metodologiaan, joka on tunnustettu tapa käsitellä dynaamisiin prosesseihin liittyviä ongelmia, kuten toimitusketju. Tämä yhtälöjoukko, syötetiedot ja muuttujien väliset suhteet testataan pakastettujen tuotteiden toimitusketjussa kansallisella tasolla. Tämän avulla voidaan määrittää paras parametrien kokoonpano, jotta saadaan paras päätösvaihtoehto kustannusten ja varastotasojen suhteen optimoimalla menettely kustannusten ja varastotasojen suhteen.

b_450_250_16777215_00_images_20201028CadenaDeValor.jpgTätä mallia voidaan soveltaa monipuolisiin viljelyjärjestelmiin liittyviin toimitusketjuihin, mikä on Euroopan komission rahoittaman Diverfarming-hankkeen tavoite ja jolla pyritään tuomaan viljelyn monipuolistaminen Euroopan maatalouteen ympäristö- ja taloudellisten hyötyjen saamiseksi. Tätä varten he työskentelevät myös arvoketjujen suunnittelun ja analysoinnin parantaakseen monimuotoisten agroekosysteemien käyttöönottoa ja levittämistä. Tämä uusi malli on uusi askel kohti tavoitetta.

Kestävämpi teollisuus 4.0

Neljännen teollisen vallankumouksen eli teollisuuden 4.0, joka ymmärretään todellisena automaation ja tiedonvaihdon suuntauksena, joka sisältää esineiden internetin ja pilvipalvelut, ennakoidaan teollistumisen kasvua, joka voi järkyttää nykyisiä teollisuusjärjestelmiä.

Tästä tilanteesta johtuvan lisääntyneen resurssien kulutuksen, ilmaston lämpenemisen ja ilmastonmuutoksen vuoksi on selvää, että tuotanto- ja toimitusketjun hallintokäytännöt, joissa otetaan huomioon kestävyys (taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristöön liittyvä), on hyväksyttävä strategiana kohdata teollisuus 4.0:n negatiiviset vaikutukset.

Tällä linjalla Diverfarming-hankkeen tutkimusryhmäprojektin työkokonaisuudessa 6, joka on vastuussa arvoketjujen suunnittelusta ja analysoinnista. Sitä ohjaa tohtori Francisco Campuzano-Bolarín (Universidad Politécnica de Cartagena), jolta on juuri tullut katsaus tähän mennessä teollisuuden 4.0 kestävälle toimitusketjulle tehty tutkimus Sustainability-lehdessä. Katsauksessa todetaan, että vain harvat tutkimukset käsittelevät teollisuus 4.0:n kestävän kehityksen sosiaalista painopistettä, kun otetaan huomioon, että suurin osa keskittyy pääasiassa tekniikoiden parantamiseen kustannusten ja seurannan vähentämiseksi. Näin ollen tässä työssä yksilöidään eri hankkeet, jotka ovat omaksuneet kestävän kehityksen osana tavoitteitaan, kuten Euroopan komission H2020-haussa.

Tämä Diverfarming-projektin puitteissa tehty työ kannustaa tulevia tutkimuslinjoja keskittymään kestävään toimitusketjuun kolmesta näkökulmasta: taloudellisesta, ympäristöystävällisestä ja sosiaalisesta näkökulmasta.

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).

 

Freile, A. J., Mula, J., & Campuzano-Bolarin, F. (2020). INTEGRATING INVENTORY AND TRANSPORT CAPACITY PLANNING IN A FOOD SUPPLY CHAIN (Version v1.0). International Journal of Simulation Modelling, 19(3), 434–445. http://doi.org/10.2507/IJSIMM19-3-523

 

Cañas, H.; Mula, J.; Campuzano-Bolarín, F. A General Outline of a Sustainable Supply Chain 4.0. Sustainability 2020, 12, 7978. https://doi.org/10.3390/su12197978