Diverfarming-hankkeen monipuolistaminen Andalusiassa jatkuu edelleen pandemiasta huolimatta. Tulokset ovat 3000 kg / hehtaari kauraa, joka on kasvatettu oliivitarhassa

Oliiviöljyn alhainen hinta markkinoilla, joka lisäsi Andalusian oliivilehtoihin kohdistuvia eroosiota ja maaperän menetyksiä koskevia ympäristöongelmia, avaa oven uusille hoitostrategioille, kuten viljelykasvien monipuolistamiselle ja eurooppalainen Diverfarming -hankkeen ehdottamille alhaisille tuotantokäytännöille. Hankkeen rahoittaa Euroopan komission H2020-ohjelma.

b_450_250_16777215_00_images_WhatsApp-Image-2020-06-09-at-20.54.54.jpegDiverfarming- hankkeessa työskentelevä Cordoban yliopiston työryhmä, johon kuuluvat tutkijat Beatriz Lozano, Luis Parras ja Manuel González, ovat vastuussa projektin 4 tapaustutkimuksen hallinnasta: perinteinen eroosio-ongelmainen oliivitarha, joka sijaitsee Torredelcampossa (Jaén). COVID-19-pandemian aiheuttamasta tilanteesta huolimatta työryhmä on jatkanut oliivitarhan kujille kylvettyjen kaurojen sadonkorjuuta, jolloin tuloksena on noin 3000 kg hehtaaria kohti oliivilehdossa kasvatettua kauraa.

Oliivinviljely-yhteisölle taloudellisen hyödyn lisäksi, joka heille tuottaa toisen sadon, myös ympäristöhyödyt ovat merkityksellisiä. Tutkimusryhmä on havainnut, kuinka kauran kylväminen kasvillisena peitteenä on vähentänyt eroosiota yksiviljelyyn verrattuna. Lisäksi kaura luo huomattavan peitteen maaperälle ja sen biomassapitoisuus on korkea, mikä on johtanut korkeampaan hiilidioksidin sitomiseen, mikä vähentää hiilipäästöjä ja auttaa saavuttamaan maaperän, jossa on enemmän orgaanista ainetta ja siten suurempi viljavuus.

Tässä tapaustutkimuksessa kokeillaan myös laventelin monipuolistamista; tämä korjataan pian, ja myös siitä odotetaan hyvää satoa.

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).