Diverfarming-projekti pitää vuotuisen kokouksensa vuonna, jolloin ”DiverfarmingCommunities of Practitioners” aloitti toimintansa.

Jokioisissa Suomessa vuonna 2019 pidetyn kokouksen jälkeen tutkimus-, teknisten ja maatalousyritysten henkilöstöstä koostuva eurooppalainenDiverfarming -hankkeen joukko kokoontuu arvioimaan hanketta, joka pyrkii muuttamaan paradigmaa Euroopassa maataloudessa kohti ympäristön ja talouden kannalta kestävämpää järjestelmää, joka perustuu viljelykasvien monipuolistamiseen ja vähäisiin tuotantopanoksiin.

COVID-19-pandemian vuoksi projektiryhmä on joutunut siirtämään tämän Roomaan alun perin suunnitellun kokouksen virtuaalikokoukseksi. Nämä kolme päivää omistetaan tänä aamusta perjantaihin 12. päivään projektin tulosten esittelemiseen ja analysointiin sekä tieteellisellä että sosiaalisella tasolla.

b_450_250_16777215_00_images_WhatsApp-Image-2020-06-10-at-10.06.27.jpegTämän hankkeen kolmannen vuoden aikana on perustettu ”DiverfarmingCommunities of Practitioners”, joukko maanviljelijöitä, jotka ovat sitoutuneet toteuttamaan käytännössä sadon monipuolistamisen ja kestävän hoidon tekniikat, jotka projektin tutkimusryhmä on kehittänyt. Tämä yhteisö, johon kuuluu tällä hetkellä 17 osallistujaa Italiasta, Espanjasta, Tanskasta ja Suomesta, luottaa projektin tieteellisen ryhmän tekniseen apuun.

Ensimmäisenä päivänä kunkin työpaketin koordinoinnista vastaavat henkilöt esittävät vuosittaiset tulokset viestinnästä, biologisesta monimuotoisuudesta, arvoketjun analyysistä, politiikoista, taloudellisesta tai tuotannon arvioinnista tai sadon laadusta. Ne kaikki on suunnattu maksimoimaan hyödyt kullakin alueella ottamalla käyttöön viljelyn monipuolistaminen.

Perjantai 12. päivä on vuoro kunkin tapaustutkimuksen erityistuloksille; Espanjassa, Italiassa, Alankomaissa, Unkarissa, Suomessa ja Saksassa on perustettu 17 koetta, joissa kokeillaan kullekin alueelle suunniteltuja erilaisia ​​monimuotoistamismahdollisuuksia.

Yhdistyvät voimat: Diverfarmingin ja Diverimpactsin yhteiset istunnot

Torstaina 11. päivänä järjestetään yhteinen istunto Diverfarming-projektin ja sen sisarprojektin Diverimpactsin välillä. Molemmat rahoitetaan samasta Euroopan komission H2020-hausta ja joiden tavoitteena on saavuttaa kaikki viljelyn monipuolistamisen mahdollisuudet tuottavuuden parantamiseksi tarjoamalla ekosysteemipalveluja ja arvoketjuja, jotka ovat kestäviä ja tehokkaita resursseja. Tässä istunnossa molemmat projektit jakavat tuloksia viestinnästä ja siitä, miten maanviljelijöiden sitoutuminen ja käytäntöjen etsiminen sujuu hankkeissa.

Viimeisenä iltapäivänä perjantaina 12. päivänä molempien projektien tutkimushenkilöstö jakaa vaikutelmansa ja strategiansa viljelyn monipuolistamisesta sekä strategioista, jotka on toteutettu kestävän ja kannattavan maatalouden saavuttamiseksi viljelijälle eri temaattisten pyöreän pöydän istuntojen kautta.

Tässä vuosittaisessa kokouksessa määritellään myös linjat, joita on noudatettava kaudella 2020--2021; On odotettavissa, että kestävät viljelykäytännöt siirtyvät laajemmin Eurooppaan.

 

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisidell'economiaagraria (Italia), ConsejoSuperior de InvestigacionesCientíficas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimurlogística ja Industria David (Espanja), NieuwBromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), WeingeutDr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).