Diverfarming-projektin ryhmä on osoittanut maaperän kestävän hoidon tehokkuuden eroosion ja pintavalunnan vähentämisessä ennen kaikkea voimakkaissa sateissa.

Aavikko on tunkeutumassa Välimeren alueelle. Eroosion ja pintavalunnan aiheuttamaa maaperän menetystä pahentaa kuiva ilmasto, jossa suurin osa vuotuisesta sademäärästä osuu harvoihin voimakkaisiin sateisiin, jotka vievät maata vielä enemmän. Kun otetaan huomioon, että Espanjan maaperän eroosion kansallisen inventaarion (INES) mukaan yli kolmasosa maan pinta-alasta kärsii "vakavaksi" tai "erittäin vakavaksi" luokitellusta eroosiosta, on väistämätöntä tarvetta Välimeren maiden maan ja maatalouden suojelemiseen tähtääville toimille.

b_450_250_16777215_00_images_2020111MariaMartinez2.pngKestävät maaperänhoitokäytännöt, jotka perustuvat vähentyneeseen maanmuokkaukseen, viherlannoitukseen tai suorakylvöön, voivat olla Välimeren maaperän palauttavan toiminnan pääosassa. Diverfarming-projektin tutkijan MaríaMartínez-Menan ja hänen tiiminsä CEBAS - CSIC -tutkimuskeskuksen maaperän ja veden suojeluryhmästä johtaman artikkelin mukaan kynnön vähentäminen mantelin viljelyssä aiheutti 85 % vähemmän maaperän eroosiota. Vehnäsadon osalta näiden käytäntöjen toteuttaminen vähensi eroosiota 60% verrattuna perinteiseen intensiiviseen muokkaukseen.

Nämä tiedot on saatu tutkimuksesta, joka mittaa toisaalta maanmuokkauksen vähentämisen ja toisaalta maanmuokkauksen vähentämisen yhdistettynä aluskasviin (luomalla peitteitä, jotka myöhemmin muokataan maaperään tuottamaan ravinteita) kuuden vuoden ajan. Näitä käytäntöjä sovellettiin manteli- ja vehnäkasveihin Murcian tilalla, joka puolestaan ​​on yksi Diverfarming-hankkeen tutkimusalueista.

Eroosion vähenemisen lisäksi myös valunta on laskenut vehnällä 30% ja mantelilla 65%. Yhdessä maaperän suojelun kanssa eroosion torjumisesta osoitettiin myös, että maaperän orgaaninen hiili- ja ravinnepitoisuus lisääntyi.Kiintoaineksen mobilisoituminen laski maan pintakerroksesta, jossa on runsaasti ravinteita, joka mahdollisti fosforin, typen ja orgaanisen hiilen pysymisen siellä, missä niiden pitäisi olla: viljelykasvien ravintona.

Tämäntyyppisten käytäntöjen soveltaminen on hyödyllistä ilmastonmuutoksen torjumiseksi, koska osoitettiin, että ne olivat tehokkaimpia voimakkaiden sateiden aikana, joiden on viime vuosina havaittu lisääntyvän. Orgaanisen hiilen sitominen maaperään lisääntyy, jolloin vältetään sen päästöt ilmakehään.

Näiden kestävien maatalouden käytäntöjen myönteiset vaikutukset maaperän eroosion torjunnassa havaittiin pian niiden käyttöönoton jälkeen (18 kuukautta), ja ne ovat edelleen tehokkaita kuuden vuoden jälkeen.

Välimeren maaperän pelastaminen on askel lähempänä tämäntyyppisten käytäntöjen käyttöönoton ansiosta, jotka, vaikka ne eivät lisää merkittävästi tuotantoa perinteisiin intensiivisempiin käytäntöihin verrattuna, tarjoavat kuitenkin ekosysteemipalveluja, kuten lisääntynyt vedenpidätys, hiilen sitominen ja alhaisempi lannoitteiden käyttö eroosion aiheuttaman ravinteiden liikkuvuuden vähenemisen vuoksi.

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisidell'economiaagraria (Italia), ConsejoSuperior de InvestigacionesCientíficas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimurlogística ja Industria David (Espanja), NieuwBromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), WeingeutDr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).

Martínez-Mena, M., Carrillo-López, E., Boix-Fayos, C., Almagro, M., García Franco, N., Díaz-Pereira, E., Montoya, I., de Vente, J. (2020). Long-term effectiveness of sustainable land management practices to control runoff, soil erosion, and nutrient loss and the role of rainfall intensity in Mediterranean rainfed agroecosystems, CATENA. Vol 187, https://doi.org/10.1016/j.catena.2019.104352