Hanke ylittää kestonsa puolivälin ja tuottaa tuloksia viljelyn monipuolistamisen eduista ja maatalousyhteisöstä, joka monistaa näitä kestäviä viljelykäytäntöjä.

Diverfarming -hanke on ollut käynnissä 36 kuukautta. Euroopan komission H2020-haun kautta rahoitettu hanke on työskennellyt koko elinkaarensa ensimmäisen puoliskon luomalla ja kokeilemalla erilaisia ​​viljelykasvien monipuolistamisia ja alhaisten tuotantopanosten tekniikoita eri Euroopan alueilla, ja nyt se esittelee edistysaskeleet hankkeen vastuuhenkilöille ja arvioijille Euroopan komissiossa tässä toisessa "arviointikokouksessa".

b_450_250_16777215_00_images_smarquezDESTINATARIOSIMG2.JPGTässä kokouksessa, jonka on määrä tapahtua Brysselissä, mutta joka on pidetty verkossa COVID-19-pandemian takia, kunkin työpaketin koordinointiryhmä, jota johtaa projektin koordinaattori Raúl Zornoza, on esitellyt edellisen kokouksen (helmikuu 2019) jälkeen tapahtunutta edistystä. Tässä vaiheessa tuloksia on alettu saada satotason monipuolistumisesta, kuten melonisadon lisääntyminen ja lannoitteiden väheneminen 30 prosentilla tapaustutkimuksessa 16 Murciassa, jossapapuja tuotiin melonien monokulttuuriin; tai oliivipuiden kujilla kasvatetun kauran suuri sato tapaustutkimuksessa 4 Cordobassa, kuten työpaketin 3 koordinaattori Jorge Alvaro Fuentes kertoi. Kasvivalikoiman monipuolistaminen on myös johtanut eroosion vähenemiseen ja hiilen sitomisen lisääntymiseen eri tapaustutkimuksissa sekä lisääntyneeseen biologiseen monimuotoisuuteen, näkökohtiin, joista monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluja koskevista työpaketeista vastaavat Sören Thiele ja Dénes Loczy.

Hankkeen kokeilemien monipuolistamismahdollisuuksien laajentamisen osalta on syytä mainita tässä vaiheessa "Diverfarming Communities of Practicioners", jonka tavoitteena on, että maatalousyhteisö ottaa käyttöön nämä kestävät käytännöt Euroopassa. Elena Lázaron johtama viestintästrategia on keskittynyt osittain näiden yhteisöjen luomiseen, johon kuuluu tällä hetkellä 17 osallistujaa Italiassa, Espanjassa, Tanskassa ja Suomessa.

Huolimatta COVID-19-pandemian aiheuttamista ongelmista tietyissä laboratoriotöissä tai kenttäkäynneissä, projekti on saavuttanut asetetut tavoitteet ja suunnittelee nyt haasteita hankkeen toiselle puoliskolle.

Diverfarming on Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke, joka liittyy haasteisiin: "Elintarviketurva, kestävä maa- ja metsätalous, meri-, meri- ja sisävesien tutkimus ja biotalous". Siihen osallistuvat yliopistot Cartagena, Córdoba (Espanja), Tuscia (Italia), Exeter ja Portsmouth (Yhdistynyt kuningaskunta), Wageningen (Alankomaat), Trier (Saksa), Pécs (Unkari) ja ETH Zürich (Sveitsi), tutkimuskeskukset Consiglio per la ricerca in agricoltura e. l'analisi dell'economia agraria (Italia), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanja) ja Luonnonvarakeskus LUKE (Suomi), maatalouden organisaatio ASAJA ja yritykset Casalasco ja Barilla (Italia), Arento, Disfrimur logística ja Industria David (Espanja), Nieuw Bromo Van Tilburg ja Ekoboerdeij de Lingehof (Alankomaat), Weingeut Dr. Frei (Saksa), Nedel-Market KFT ja Gere (Unkari) sekä Paavolan Kotijuustola ja Polven Juustola (Suomi).