Diverfarming-projektiryhmä analysoi vaikutuksia hiilen kiertoon, kunmonivuotisia kasveja tuotiin ilman kastelua viljeltyjen mantelipuiden ja kasteltuun mandariiniviljelmään.

Maatalous ja maankäytön muutos tuottavat 23 % ihmisperäisten kasvihuonekaasujen kokonaispäästöistä. Lisäksi maatalouden laajenemista ja tehostumista pidetään maaperän häviämisen ja rappeutumisen määräävinä tekijöinä nopeuttamalla eroosiota ja edistämällä orgaanisen aineksen ja ravinteiden häviämistä. Yleisimmin käytetyt kestävän viljelyn käytännöt orgaanisen hiilen ylläpitämiseksi ja palauttamiseksi köyhille maaperille ovat maanmuokkaus; kasvipeitteiden käyttö; ja kompostin tai lannan levittäminen, mutta miten sadon monipuolistaminen vaikuttaa hiilen kiertokulkuun? Eurooppalaisen Diverfarming-projektin ryhmä on analysoinut puukasvien (manteli- ja mandariinipuiden) monipuolistamisen mahdollisuuksia ja todennut, että monivuotisten kasvien, kuten timjamin ja kapriksen, istuttaminen manteliviljelmälle edistää ilmastonmuutoksen hillitsemistä lisäämällä maaperää. hiilen sitominen.

b_450_250_16777215_00_images_WhatsApp-Image-2021-02-12-at-14.02.44-1.jpegTutkijoiden muodostama ryhmä muodostaa CEBASin – CSIC MaríaMartínez-Mena, Carolina Boix-Fayos, EfraínCarrillo, MaríaAlmagro ja Elvira Díaz yhdessä UniversidadPolitécnica de Cartagenan tutkijoiden, Raúl Zornozan, Virginia Sánchezin, José Antonion kanssa. Acosta ja Silvia Martínez arvioivat sadon monipuolistamisen lyhytaikaisen vaikutuksen maaperän hiilitaseeseen sade- ja kastelujärjestelmässä puolikuivissa Välimeren olosuhteissa. Erityisesti he määrittelivät maaperän hiilen kertymisen ja häviöt laskeakseen niiden taseen ja arvioivat viljelykasvien monipuolistamisen vaikutukset pääkomponentteihin, jotka vaikuttavat hiilitaseeseen kahdessa Murciassa sijaitsevan Diverfarming-projektin tapaustutkimuksessa.

Tutkitut viljelmät olivat luonnonmukaisia ilman kastelua kasvatettuja mantelipuita ja kastelulla kasvatettuja mandariinipuita. Vuonna 2018 mantelipuiden kujille istutettiin monivuotisia kasveja, kuten kaprista ja timjamia, kun taas mandariinipuiden kujille tuotiin kiertoon yksivuotiset kasvit: sekoitus ohraa, virnaa ja papuja. Tutkimusryhmä seurasi kahden vuoden ajan maaperästä tulevia hiilidioksidipäästöjä ilmakehään sekä eroosion aiheuttamaa hiilihäviötä ja kasvien kasvusta järjestelmään kertyviä hiilidioksidipäästöjä.

b_450_250_16777215_00_images_20211022FotoEquipoAlmendro.jpgViljelykasvien monipuolistaminen vaikutti lyhyellä aikavälillä hiilitaseeseen. Vaikka yksivuotisilla kasveilla monipuolistetussa kastellussa mandariinikasveissa maaperän hiilitasapaino ei parantunut, monivuotisten lajien istuttaminen mantelille paransi sitä (vähensi hiilihäviöitä 65-73 %).

Monivuotisten kasvien väliviljelyn mahdollisuudet puumaisissa järjestelmissä ilmastonmuutoksen lieventämiseksi maaperän hiilensidonnan avulla voivat lisääntyä pitkällä aikavälillä, kun uudet viljelykasvit ovat täysin kehittyneet ja vakiintuneet. Tutkimuksen jatkuva luonne mahdollistaisi sen, että voidaan varmistaa, olisiko tällainen monipuolistaminen pitkän aikavälin ratkaisu näiden järjestelmien muuntamiseksi hiilinieluiksi ja siten osaltaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Martínez-Mena, M., Boix-Fayos, C., Carrillo-López, E. et al. Short-term impact of crop diversification on soil carbon fluxes and balance in rainfed and irrigated woody cropping systems under semiarid Mediterranean conditions. Plant Soil (2021). https://doi.org/10.1007/s11104-021-05101-w